Mit ne mondjunk, megosztó étel, pont annyira, mint a spenót, mi éppen ezért zengenénk dicséretét. Hátha, valaki, mégis. Ráadásul a piacok és zöldségesek tele vannak illetve a mezők mostanában egészen szép sóskával, amiből tényleg az egyik legjobb kísérőjét lehet elkészíteni a levesben főtt marhahúsnak, de önálló fogásként, tojással-krumplival is megállja a helyét.
Az természetesen egyértelmű, hogy a sóska egészséges, csupa vitamin, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb ideig főzzük, ugyanis oxálsav-tartalma a hő hatására részben kalciumsóvá alakul, ez egy vízben oldhatatlan só, ami nem tesz túl jót a vesének, mert remek kőképző. Ezért lehetőleg frissen együk meg amit elkészítettünk, de ha marad későbbre, akkor is csak langyosan vagy akár hidegen (mert úgy is finom) fogyasszuk.
Négy személyre legalább egykilónyi levelet kell számolni, ami nyersen kazalnyi, de nem kell hátrahőkölni, körülbelül a tizedére zuhan össze a párolás során. Ezért soha ne mondjuk rémületünkben a zöldségesnek, hogy köszi, inkább elég a fél kiló, mert akkor valaki éhen marad.
Így készül:
A sóskát megtisztítjuk a felesleges levélnyelektől, és tisztára mossuk, lecsöpögtetjük, és nagyjából összevágjuk. Kevés olajon egy nagy evőkanál cukrot kezdünk pirítani, amikor már sárgás, rádobunk öt szál felkarikázott újhagymát vagy egy kevés, karikára vágott póréhagymát. Amikor felszáll a cukros-hagymás illat, rászórjuk a megvágott sóskát – részletekben, egymás után, ahogyan egy adag összeesik, jöhet a következő maréknyi.
Mikor mind a fazékban van, átkeverjük, sózzuk, és lefedjük, hadd párolódjon a saját levében. Eközben egy púpos evőkanál lisztet csomómentesre keverünk két nagy evőkanál tejföllel. Amikor a zöldség puha, esetleg egy nagyon kevés vizet öntünk alá, és a tejfölös habarást belefőzzük. Ekkor botmixerrel jól megdolgozzuk, és visszatesszük a tűzre. Feleresztjük két deci tejszínnel és egy kevés tejjel, forrpontig melegítjük, és még némi cukorral beállítjuk az ízét. Lehet csak tejjel is készíteni, de a tejszín nagyon finom bársonyosságot ad a kész ételnek, érdemes rá áldozni.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése