Szilvás gombóc
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg liszt
- egy nagy evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- só
A töltelékbe:
- 10-15 szem szilva
- fahéjas porcukor
Nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle nyolc centis kockákat. Mindegyik közepébe tegyél egy szem szilvát, amibe a mag helyére fahéjas porcukrot töltöttél, de beleteheted magában is a szilvát. A négyszögek sarkait hajtsd össze, és formálj gombócokat a batyukból lisztes kézzel. Forró, sós vízben főzd meg, majd, ha leszűrted, forgasd pirított zsemlemorzsába.
A zsemlemorzsát csak nagyon alacsony lángon barnítsd meg, mert nagyon könnyen odakap. Még akkor is sötétedik, ha már levetted a tűzről, hiszen a serpenyő forró.
Barackos és lekváros gombócot is készíthetsz. A gyümölcsöknek nem kell frissnek lenniük, kompótot is használhatsz.
Gyors szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 1 pohár víz
- 5 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 2 egész tojás
- olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 24 szilva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése